sobota, 2 stycznia 2016

KRÓLEWIEC

Hej dzisiaj przychodzę do was z przepisem na jedno z moich ulubionych ciast czyli królewca.


PRZEPIS NA CIASTO:


  •  30 dag maki tortowej
  • 10 dag cukru pudru 
  • 2  łyżki miodu 
  • 1 łyżeczka sody 
  • 15 dag margaryny 
  • 1 jajko

Ciasto zagnieść i upiec 2 placki.


BISZKOPT :
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki mąki tortowej 
  • 1/2 szklanki maki ziemniaczanej
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 


Z podanych składników upiec biszkopt.


MASA:

  • 13 dag cukru kryształu
  •  2 szklanki mleka
  • 1 masło
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • cukier waniliowy

Mleko z cukrem zagotować , dodać masło , cukier waniliowy. Mąkę rozmieszać w małej ilości mleka, wlać do garnka ciągle mieszając. 


PRZEŁOŻENIE CIASTA :

ciasto-masa-biszkopt-masa-ciasto 


Nasze ciasto możemy polać polewą i posypać płatkami migdałowymi.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz